Fiskevård

8 thoughts on “Fiskevård

 1. Ni kan väl åtminstone låta storgäddaorna få leva i Hinsen.
  Håll på och slaska med era ryssjor i Logärden men låt Hinsen vara. Känns ju inte så motiverande att betala fiskekort när man vet att det går till sånt här skit….. Fiskevård i helvete heller, ren jävla idioti.

 2. Hej, jag har köpt årskort ENBART för att fiska gädda i Hinsen, blir riktigt ledsen att se att de plockas upp gädda på det här viset. Är det forskat på att det gör mer nytta än skada i hinsen att försöka utrota gäddan? Det finns vetenskapliga bevis att det kan vara skadligt för sjön att försöka plocka bort naturliga predatorer, framförallt dom stora.. Visst någon öring kan stryka med men ta bort gäddan och risken för explosion av vitfisk, tusenbröder av abborre osv kan öka lavinartat och försämra ett vatten på sikt.. Eller försöks gäddan tas bort pga gammalt troende om att ”det ska inte vara nå gädda här som äter våran öring”?

  Mvh Christoffer

 3. Hej Christoffer.
  Tack för din kommentar.
  Svaret på din fråga om det forskats på Hinsen är nej.
  Det finns en rapport gällande gäddfiske i Logärden som man kan läsa här. https://hinsenlogarden.one/om.html
  Hinsen är en stor sjö så ett par ryssjor kommer inte påverka stammen märkbart. Visst en eller annan troféfisk stryker med men det kanske räddar en öring eller två.

  Hursomhelst så ska vi ta upp och diskutera detta på ett möte tack vare din kommentar. Om ingen säger något så är det svårt att veta åt vilket håll det är påväg så att säga.

  1. Så om det inte påverkar stammen märkbart – varför ägnar ni er åt det? Låter inte speciellt genomtänkt. Jag kan säga att jag hamnade på denna sida för att jag kollar på ett hus i Finngärds Fäbodar. Fiske är mitt största intresse, och då främst gäddfiske, det är mer eller mindre anledningen till att jag vill ha ett hus på landet. Efter att ha sett det här blir jag klart tveksam om det ens är värt att åka upp och kolla på fastigheten.

   1. Det finns gott om fina gäddvatten i Sverige. Fiskevårdsområdesföreningens syfte här är att gynna öringen och inte att främja fastighetsaffärer. Om fiske, eller då främst gäddfiske är ditt största intresse föreslår jag att du fokuserar på att köpa en fastighet bland mer uttalade gäddvatten och låter öringförvaltningen ha sin gång. Så bra ädelfiske som just hinsen/logärden erbjuder är unikt och måste skötas om. Styrelsen gör ett bra jobb med dokumenterat vetenskapligt underlag.
    Kanske vore det mer genomtänkt att kika på en fastighet i en del av landet där du kan fiska gäddor i lugn och ro?

 4. riktigt tråkigt att se, hörde av en bekant tidigare idag att han åkt till hinsen och lagt långrev och ryssjor och plockat upp över 60 gäddor, andledningen var att man vill ha bort gäddan sa min bekanta. var tvungen att kika närmre på detta och jo visst, ser klart och tydligt attdetta försigår, tragiskt. 2020 och man kallar detta fiskevård helt befängt.

 5. Intressant att läsa om tankarna kring gäddfisket i Logärden. Läste artikeln från SLU och det kanske flera skulle göra.Vill man fiska storgädda finns ju också sjön Runn och Rällsjön. I Rällsjön vet jag att man får stora gäddor. Logärdens unika bestånd av röding är ju omtalat i hela Sverige och något att kanske värna om. Logärden är ju mera omtalat för sin Röding än om sina gäddor. Det är inte många svenska sjöar som kan ståta med ett sånt fins bestånd som det Logärden har. Tror även gäddfiskaren blir lycklig av att få en fin öring eller röding på kroken uppe i Logärden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *